Dim Sum

Dim Sum (點心) betekent letterlijk “raakt je hart”. Het is een van de belangrijkste culinaire tradities in Hong Kong, waarbij kleine gestoomde en gefrituurde hapjes worden geserveerd in onder andere bamboe mandjes. Dim Sum is vergelijkbaar met de Engelse “ High Tea” of de Spaanse “Tapas”. Strikt genomen verwijst Dim Sum (點心) slechts naar de aanbod van kleine hapjes, terwijl Yum Cha (飲茶), wat letterlijk “thee drinken” betekent, refereert naar een complete lunch maaltijd.

Yum Cha Sessie

In China wordt Dim Sum bij ontbijt en lunch gegeten in lokale theehuizen en in restaurants. Bij Dim Sum wordt meestal geconsumeerd met veel thee en bijgerechten zoals gebakken rijst, noedels en verse groenten. Restaurant Full Moon City serveert dagelijks (van 12:00 tot 24:00) meer dan 80 soorten verse huisgemaakte dim Sum gerechten met onder andere gestoomde, gebakken en gefrituurde Dim Sum, Cheung Fan (flensjes), gestoomde broodjes, dessert, geroosterd vlees, noedels soep, en gebakken rijst.

Historie

De traditie van Yum Cha is ontstaan doordat reizigers die langs de oude zijderoute een plek nodig hadden om uit te rusten. De zijderoute was een netwerk van karavaanroutes door Centraal-Azië, waarlangs gedurende vele eeuwen handel werd gedreven tussen China en het oosten van Azië. Later serveerden de lokale theehuizen ook kleine hapjes, toen men ontdekte dat thee goed was voor de spijsvertering.

Culinaire traditie

De unieke culturele traditie van Dim Sum komt oorspronkelijk uit de provincie Kanton in het zuiden van China, waar na eeuwenlang Yum Cha is veranderd in een uitgebreide en gezellige lunch belevenis. In Hong Kong wordt dim sum ook beschouwt als een weekend activiteit voor de gehele familie.